De forladte danske hjem – Morten Kirckhoff & Jan Elhøj

De forladte danske hjem.

De forladte danske hjem – Morten Kirckhoff & Jan Elhøj

Man tror, det er løgn! Men det findes faktisk. Dokumenteret illustrativt i denne bog, at der er hjem, i Danmark, der står forladte hen. Huse, hvor deres beboere er gået ud af døren og ikke kommet hjem igen.

My home is my Castle

En af grundelementerne i min tilværelse er min bolig. Det er, som min mor sagde i sin bryllupstale til os, at det er vigtigt at høre til., hvorefter hun overdrog os et kreativt udformet hus. Det var selvfølgelig primært ægteskabet, hun hentydede til, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hun kender sin datter godt nok til at vide, at “My home is my castle”.

Mit hjem er netop min skal. Det er rammen om det mest værdifulde, nemlig min familie. Mit hjem er med til at danne historie med mig med sorg, glæde, festivitas, omhyggeligt indretning, om- eller tilbygning…. Altså vores hjem bliver en dyrebar skat, som vi sætter vores præg på og får vores helt egen tilknytning til. Så min umiddelbare tanke er; hvorfor gå væk fra den? Det kan der selvfølgelig være mange forskellige årsager til.

Årsagen til at hjem forlades

Når jeg læser/kigger billederne i Morten Kirckhoff og Jan Elhøjs bog bliver årsagen til at hjemmet er forladt, sjovt nok, ikke den primære nysgerrighed ved min oplevelse. Det bliver nærmere en del af min sammenfatning for alle de viste hjem.
Jeg undrer mig over, om folk bogstavelig talt er gået ud af døre, men aldrig vendt tilbage. Er det dødsbo, hvor ingen har magtet at gøre boet op? Eller er det ren og skær bare glemt? Fælles for dem alle er, at de står tilbage helt eller delvist møbleret.

Sanserne skærpes

Måske ikke overraskende er det min lugtesans, der bliver fremkaldt ved nærsyn af nogle af bogens billeder. Jeg lugter råd, gamle aviser, tobakaske, ja endda stanken af urin. Om det er billedernes skarphed eller blot en mængden af billedder over samme tema, er jeg lidt i tvivl om. Men jeg må sige, at når forfatterne formår at aktivere min lugtesans tilmed, ja så har de skabt det rette materiale.

Heldigvis er der, i overført betydning, kaffegrums til at neutralisere min tilstoppede næse. M. Kirckhoff og J, Elhøj balancerer bogen med noget mere opløftende billeder, hvor naturen bruges som modvægt ved et “aber dabei” (ill. side 44 og 45). Ligeledes close up-billeder af eksempelvis tapetmønster (ill. side 55 og 56, side 27 og 128).

Billeder, der gør mig glad

Faktisk er der billeder, der gør mig glad. Det er ren Kaffe Fasset-stil med dets mange klare farver side om side i klædeskabet. (side 16). Kosmetikflakoner drager altid og er guf for enhver vintage-freak (side 25)
Der er blevet spillet, om end man lige var blevet færdig med Gustav Wieds “Fiskerne” i TV (side 64) og der er blevet danset i de fine guldsko, for de kom i kassen igen efter brug (side 95)
Den udkårne er altid foreviget og står fremme (side 136)

Supplerende forfattere i bogen

Flg. forfattere har “…på forunderligvis, uden at have andet end billederne til deres rådighed, præciseret de følelser og tanker, som er så velkendte for, når vi står inde på disse glemte steder.“:
Flemming Pless, Svend Brinkmann, Knud Romer, Lise Lyck, Kaare Dybvad, Josefine Klougart, Eske Willerslev, Jes Stein Pedersen, Krass Clement, Kaspar Colling Nielsen, Katrine Hartmann-Petersen, Henrik Nordbrandt, Søren Ulrik Thomsen og Flemming W.

Bogens forfattere

Morten Kirckhoff, eventyrer, TV-vært og iværksætter og Jan Elhøj, komiker, Radio- og TV-vært danner et rigtig godt makkerpar, der giver noget godt af sig. De har ud over denne her bog også lavet bogen, “Forladte steder i Danmark” med tilhørende hjemmeside, Forladte steder, og Facebookgruppe.
Derudover har de, på humoristisk vis, ført Danmark med rundt på de mest obskure steder i verden i deres TV-serie “Nul Stjerner”

Tilføjelse til Coffee Table-beholdningen

Bogen var en julegave. Jeg gik hurtigt ombord i den efter al gaveudpakning, hvor vi sad og fordybede os med hver vores begavelser. Det var oplagt, at den skulle være Coffee Table Book, for man går til og fra den og oplever noget nyt hver gang, man kigger og læser i den. Og den er nem at gå til og tilmed spækket med oplevelser for enhver besøgende i mit hjem.

Anmeldelse

Bogen udmærker sig ved en fuldfærdig samhørighed mellem tekst og billeder og i det hele taget et billedmateriale, der vækker alle sanser hos læseren. Vi kommer ind i en verden, vi ikke troede muligt og får beriget vores tilværelse med billeder, der får os til at reflektere og mangt og meget.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Om forfatteren
Annemette Bo Remmen

58 somre. Mor. Livsnyder, sprogentusiast, næres ved alt kulturelt og lærer i daglig virke.
Velkommen indenfor til min blog, Læseunivers og AltanErLiv.

Seneste indlæg