Upcoming Sæby

Lad mig præsentere dig for min hjemstavn, Sæby.

Sæby er havet så langt øjet rækker og himlen så højt armene strækker. I Sæby finder du ro og mentalt overskud. Der er smil, lune og varm velkomst.

Hotelpension Aahøj

Når jeg kommer hjem til Sæby er det bedste sted, jeg kan indlogere mig, Hotelpension Aahøj
Hotelpension Aahøj er et sandt refugium. Den gamle villa ligger blot 5 minutters gang fra selve bymidten, gemt bag træer og med sin frodige have ned til Sæby Å.

Hotelpension Aahøj


Hotelpension Aahøj drives af Camilla Kanstrup, der overtog stedet efter min tidligere nu afdøde kollega, Klaus Rödel. Sidstnævnte indehaver af verdens største exlibrissamling.

Hotelpension Aahøj er enkeltheden selv i sansemæssig størst nydelse. Her er kælet for detaljerne i cosy indretning. Opholdsstuens panoramavindue trækker naturen ind. Man nyder sin morgenmad af egnens råvarer på service fra byens keramiker,  Niels Møller, og på tavlen deler Camilla kærligt ud af opskriften til sit hjemmebagte rugbrød som det tilstødende køkken emmer af. Der er afdæmpet stemning, om gæsterne nyder morgenmad, spiller kort over eftermiddagsteen eller hygger sig med en drink fra Aahøjs barskab. 

Pension Aahøj er lise for sjælen. 

 

Historiens kunstnere i Sæby

Det fører mig videre til historiens kunstnere, der ivrigt gæstede Sæby. Musikere, forfattere og malere, der forfærdede byens indbyggere med deres anderledes væremåde.
Holger Drachmann kom hos Madam Clasens på hendes hotel og bliver der inspireret til at skrive “Kirke og Orgel”, som en gammel organist, som forelsker sig i en ung kvinde. Rammen er Sæby Kirke, der i øvrigt er berømt for sine kalkmalerier.

Gustaw Wied og hans hustru lukrerede ofte på Pension Rolykke. Gustav Wied var inspireret af Sæby med dens idyl og beskrev denne med stor humor. Et eksempel herpå er romanen “Livsens Ondskab”, hvor G. Wied karikerer sine personer i bogen.

Havkig i Sæby har inspireret den norske forfatter, Henrik Ibsen, til at skrive “Fruen fra Havet”, som handler om kvindens ret til at vælge af egen fri vilje.

“Fruen fra Havet” står i dag som et monument på Sæby Havn. Et kunstværk lavet af den norske kunstner, Marit Benthe Norheim, i samarbejde med 905 børn og unge i Sæby, som har leveret dekorationer i glas og keramik til galionsfiguren, der på én gang er havfrue og skytsengel med to ansigter, der symboliserer begyndelse og slutning, fortid og nutid, det ind- og udadvendte, afrejse og hjemkomst.

Herman Bang skrev “Sommerglæder” i Sæby og forfatteren Adda Ravnkilde, med sit meget korte virke, skrev om kvindefrigørelse i romanen  “Judith Fürste”. Man kan i dag se en mindeplade for hende på husmuren af Algade 7. 

Af nyere forfattere kan Sæby bl.a bryste sig af Hans Gregersen, Louise Østergaard, Mikkel Mosen blandt flere.

Sæbygaard

Jeg er så priviligeret at have gået i folkeskoleklasse med en af anerne fra Sæbygaard Slot. Jeg er derfor kommet kommet på Sæbygaard lige fra barnsben. Her legede vi “De fem”. Vi cyklede ivrigt til slottet hver dag efter skoletid i sommerhalvåret for at lukke os ind i tårnet og banke i stendækslet i forhåbning om at kunne få adgang til en underjordisk gang, der kunne føre os op under Sæby Kirke. Det førte os aldrig dertil.

Sæbygaard ejes i dag af en fond og huser et mindre museum, en café, udlejningslokaler og en venskabsforening.

Om aftenen, under min Sæby-ferie, slår jeg en smut forbi Sæby Havn og hører flaget blive spillet ned. Sæby Havn er hjemsted for op til 7500 sejlende hvert år og havnen er derfor lige blevet udvidet til 430 bådpladser. Altså et trækplaster for det maritime folk.

Fisk med krølle på halen

Rødspættefileter med krølle på halen.

Når jeg tager hjem er det for at komme til havet. Kattegat og ikke Øresund.
Jeg skal ha’ friske fisk med krølle på halen. De fås bedst på restaurant Jacobs, hvis frokostbuffet ikke findes bedre. Her er alt, hvad hav-hjertet begærer – og selvfølgelig med snaps ad libitum. For man er ikke nærig i Sæby eller så ved man, hvad der får folk til at komme igen.

Ønsker du fish-to-go, så stik forbi hans bod lige over på den anden side af inddæmningen. Her serveres fish’n chips med en sval pilsnerøl.
For de modige er der stadig mulighed for at købe “Tørre Jyder”

Frk Madsens Spisehus

Frk Madsens Spisehus ligger i den brolagte Pindborggade med udsigt til Sæby Å.
Du er tæt på bymidten og maden er derfor kulinarisk, dansk-fransk gastronomi af bedste råvarer. Her er á la carte, buffet eller intet bedre end tapas under solnedgangen i gårdhaven.

Futsko

Sørger du selv for din morgenmad, så må du unde dig selv at frekventere en af byens bagere. Rundstykkerne bages så store som halve franskbrød. Et must-have-wienerbrød er en “Futsko”. Et brunsvigerstykke med kun et hul af remonce, og det så stort, at det ligner aftegningen af en fod.

 

Torvet

Torvet er stedet for musik, marked og events. Besøg livsstilsbutikken Hr & Fr B, hvor du helt sikkert bliver budt på et glas rosé, Torvets Kaffe & Chokolade eller Sæby Bryghus til tonerne af det afvekslende musikprogram der løber over hele sommeren på Torvet.

Sæby Glaspusteri

Jeg er fast kunde hos Sæby Glaspusteri, der udover sin produktion danner ramme om flere jazz-arrangementer over året.

Sæby Glaspusteri

 

 

 

Sæby Porcelæn

Nils Møller, indehaver af Sæby Porcelæn, står selv for ide og design til det færdige produkt  i støbt porcelæn.

Nils Møller er uddannet på Århus Kunstakademi, Kunstakademiets Designskole på Bornholm og Designskolen i Kolding. I 13 år har han haft eget værksted og butik i Sæby.

Niels Møllers produktioner kan, udover i eget værksted, købes i udvalgte butikker landet over.

 

Efter en tur i Sæby er mine energidepoter ladet op til endnu en sæson på Djævleøen.
En fyldt lystbådehavn. Et kulturelt samlingssted. Et feinschmeckerspot.
Sæby er absolut upcoming.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Om forfatteren
Annemette Bo Remmen

58 somre. Mor. Livsnyder, sprogentusiast, næres ved alt kulturelt og lærer i daglig virke.
Velkommen indenfor til min blog, Læseunivers og AltanErLiv.

Seneste indlæg