Havtorn

Havtornene – også kaldet Nordens citron – er over os. De står i stimevis langs de danske kyster – og flere steder til.

Standvegetation

For mig hører havtorn til strandvegetationen på lige fod med marehalm, slåen og invasiv klitroser. De har et rustikt og “nyt nordisk” islæt over sig, der bare er indbegrebet af de nordiske kystområder.

Trend

Det går kun få år tilbage, hvor danskerne tog den spiselige plante til sig. Inspireret af mesterlige kokke og tidens trend begyndte vi at tage naturens spisekammer til os. Godt for dette vendepunkt, for der er ved Gud meget dejlig, og ikke mindst sundt, derude.

Fuld af vitaminer

Havtorn er fulde af vitaminer og kan bruges i et væld af retter.
Hvad med at lave en dejlig marmelade? Eller en relish/kompot til efterårets og vinterens varme retter?

Havtornekogebog

Jeg var med på beatet og skulle prøve havtornen, men jeg anede ikke hvordan jeg skulle gå til den.
Jeg gik på jagt efter en kogebog om havtorn og fandt denne, “Havtorn – Desserter, kager og søde sager” af Kim Gravenhorst og Jacob Ljørring, som lige siden er blevet med havtorne-bibel. Den kommer hele spektret rundt , vel at mærke i den søde ende. Det giver mening, for havtorn kan, med dens syrlighed, friske enhver dessert eller kage op.
Min favorit er cheese cake med havtorn. Sublim feinschmeckeri.

Sådan gør du

Plukningen er et kapitel for sig. Det kræver torne-tætte handsker og en god saks. Tag dem i en beholder med hjem. I en pose med de hele grene kommes de i fryseren. Dagen efter kan du banke bærene af, fryse dem ned til senere brug eller gå i gang med kokkereringen med det samme.
Det er et arbejde, men det hele værd.

Et forsøg værd

Jeg må helt sikkert forsøge mig ud i at have planten på min altan – sammen med klitroser og. marehalm.

God fornøjelse!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Om forfatteren
Annemette Bo Remmen

58 somre. Mor. Livsnyder, sprogentusiast, næres ved alt kulturelt og lærer i daglig virke.
Velkommen indenfor til min blog, Læseunivers og AltanErLiv.

Seneste indlæg