Den må jeg bare eje

I anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50 års fødselsdag er der udkommet denne fotobog “Mary H.K.H” af grafiker Claus Due og fotograf Franne Voigt
Da jeg så den præsenteret i Aftenshowet, DR1, blev jeg betaget af de flotte fotos. Senere, foran bogen hos den lokale boghandel, tænkte jeg, at den må jeg bare eje.

Om bogen
Bogen rummer et udvalg ud af næsten 40.000 fotografier af kronprinsessen taget af forskellige fotografer igennem det sidste årti. Grafiker Claus Due og fotograf Franne Voigt har nøje udvalgt en billedserie, der beskriver forvandlingen af forretningskvinden Mary Donaldson til H.K.H Kronprinsesse af Danmark. Et portræt af en kronprinsesse, der formår at balancere i et historisk stærkt kongehus og en samtid via sit arbejde i danske og internationale protektioner.

Fotograf, Tine Harden, beskriver sin oplevelse bag linsen ved Kronprinsessens forberedelse på bryllupsdagen. Hun udvælger selv sit favorit-billede på side 34 i bogen. Et sort-hvid billede med teksten “Før sløret kom på”. Forståeligt, for det er smukt billede.

Mit favoritbillede
Jeg prøvede ligeså at udvælge mit favorit-billede. En svær opgave, for hvert et billede fortæller sin egen historie. Et portræt af en kvinde, der rummer hele paletten, lige fra den hengivende mor, der foreviger sine børn (s. 28 + 29), over den stærke kvinde, der tæmmer alt (s. 233) til hende, der bare er mig, når alt kommer til alt.

Jeg fristes til at falde over billedet i bogens side 12-13. Der er så meget dynamik med Miriam Bäckströms gobeliner i baggrunden. Modsætningen er Kronprinsessens ro. Frit fortolket, så viser det mig en utrolig stærk kvinde, der kan klare meget diversitet bag sig.

Jeg lander dog på billedet nederst til højre, side 253. Det er så dejlig unplugged, naturligt af Kronprinsessen.
Vuaw! – for en kvinde!

Hvad kan Coffee table book’en?

Lad mig sige det lige ud. Hvorfor kigge billeder, når bøger skal læses. Billedbøger har, for mig, i mange år, været en yderst sekundær måde at læse på. Men jeg må tage det i mig igen.

Ad åre har jeg mere og mere fået øjnene op for illustrative bøger – herunder  Coffee table book’en.
Mangen et bogligblad viser indretning med Coffee table book’en som en fast bestanddel af sofabordet, på lige fod med tableau’et af blomster, lys og duft.

Coffee table book’en kan langt mere end at tage sig godt ud, og det er der vel heller ingen skade til, f.eks.:

  • Den vækker vores nysgerrighed med sin åben tilgængelighed på sofabordet.
  • Den inviterer til dialog.
  • Alle kan deltage – selvfølgelig afhængig af indhold – da Coffee table books ofte overvejende er rigt illustrueret.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Om forfatteren
Annemette Bo Remmen

58 somre. Mor. Livsnyder, sprogentusiast, næres ved alt kulturelt og lærer i daglig virke.
Velkommen indenfor til min blog, Læseunivers og AltanErLiv.

Seneste indlæg