Vi bruger udtrykket “Et hav af …” om en stor eller uendelig mængde. I den kontekst lader vi os måske imponere. Jeg beundrer kunsthåndværk, ja håndværk i det hele taget. Det har sjæl og man kan mærke og nærmest dufte håndelaget, der er lagt deri. Derfor støtter jeg også gerne lokal kunstværk.
Når jeg hver sommer lader op ved en tur til min nordjyske hjemstavn, Sæby, tager jeg altid forbi byens glaspusteri. Ofte falder jeg i snak med indehaveren, den imødekommende og rare, Leni Bille ved hendes ovn. Nyder glasmaterialet i alle sine udformninger i butikken og køber mig et vinglas med hjem efter længere ubeslutsomhed blandt et utal af flot pusteri.
Kunst ved havet
Denne sommer i Sæby byder på en særskilt oplevelse.
Leni Bille har, med smedelærlingene fra FGU i Elling, Maja C. B. Jakobsen og Christian Jensen, lavet kunstværket “Et hav af liv – i bobler af lys” til den nye udvidede havnefront i Sæby – med støtte fra Melsen Fonden.
Processen har været i gang over et år. Grundet glaskuglernes størrelse har Leni Bille samarbejdet med et østrigsk glaspusteri i Wien, der har ovne til så store glasværker.
Værket er delt i 2 x 5 samlinger med glasbobler. En blålig, der vejrer mod havet og en grønlig samling, der symboliserer landfarver.
Skulpturen forener naturen i evig bevægelse med havnens liv af besøgende.
Leni Bille
Leni Bille har været glaspuster siden 1988. Hun er uddannet i Sverige, Frankrig og på Bornhold og har været ejer af Sæby Glaspusteri siden 1998.
Leni fremstiller alverdens brugskunst fra serieproduktion over unika til bestillingsvarer. Hun har bl.a. lavet større værker til Sundhedshuset i Pandrup, Maskinfabrikken Skiold og Slagteriet Danish Crown i Sæby.
Leni Bille viser med dette kunstværk, at hun er innovativ i sit pusteri. Hun griber muligheden, når hun kan se den og sætter gerne sit præg på sin hjemegn. Ja, hun bruger den. Det er, for mig at se, sublimt, når en kunster formår at fange samhørigheden.