Findes der Godmorgenhistorie?

Litteraturen opdeles i utallige genrer. I dag er det ikke nok at kunne skelne mellem fag- og skønlitteratur. Der findes hele fire kategorier med hver deres undergenrer, heraf nogle der endda kombineres i næsten nyopfunden genrer.

Vi ved godt at fiktionen har dens børnelitteratur. Vi taler om og læser godnathistorie for små og store. Men findes godmorgenhistorien? Findes godmorgenlitteraturen?

Det har undret mig.

Godmorgenhistorien står ikke at finde som begreb i Den Danske Ordbog på lige fod med  godnathistorien, blot med modsat forklaring. Det er der nok også en god grund til, for hvem vågner til en bog. Godnathistorien lever op til sin benævnelse. Den (op)læses i afslappet tilstand ved sengetid. Koncentrationen ebber ud  og den sender dig direkte i drømmeland.
Godmorgenhistorien må se sig slået ud som plausibel konkurrent.

Jeg vil istedet vende den om og spørge, hvilken litteratur der giver mig en god morgen.

Den bedste morgenlitteratur for mig er dagens avis.

Jeg er fulgt med tiden og læser ikke så tit den fysiske avis længere. Dagens nyheder indtages i oversigts- og punktlæsning på de forskellige netaviser. Hvad der fanger min interesser, nærlæser jeg. Men når så weekenden nærmer sig, så kan jeg finde på at købe den fysiske avis. Og den skal læses dugfrisk – om morgenen.

Jeg er barn fra en tid, hvor min far, hver søndag, hentede rundstykker og JyllandsPeter, mens mor bryggede kaffe. Vi indtog alle fire søndagsmorgenmaden ved det meterlange shakerbord. Min søster og jeg løb fra bordet. Vores forældre forblev læsende, i timevis syntes vi, ved bordet, hvor de på skift delte sektioner.

I hverdagen var de hårdtarbejdende, men i weekenden var der roen til bl.a. avisen.

For avisen fordrer tid og ro.
Du kan gå til og fra den.

Den kræver refleksion.

En tidligere kollega sagde engang til mig, at man bliver klog af at læse avis. Jovist, jeg ved, hvad hun mente. Nemlig, at man følger med i, hvad der sker i samfundet. Det er nogle år tilbage. Journalistikken har ændret sig. Man skal huske at læse med et kritisk øje.

Sammen med den første kop kaffe på dagen, som gerne er om morgenen, så er avisen mit bedste bud på litteratur, der giver en god morgen. Og dette vel at mærke på en solskinsrig sommermorgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Om forfatteren
Annemette Bo Remmen

58 somre. Mor. Livsnyder, sprogentusiast, næres ved alt kulturelt og lærer i daglig virke.
Velkommen indenfor til min blog, Læseunivers og AltanErLiv.

Seneste indlæg